När man inte längre vill dela middagsbord

Mat har alltid spelat en central roll i människans liv, i början av vår historia handlade det naturligtvis främst om överlevnad. Men nu för tiden är mat en njutning som för de flesta innebär att man kan luta sig tillbaks och koppla av. Vi använder mat för att umgås socialt med våra familjer och vänner; vi äter och lär känna varandra, samtidigt som maten står på bordet och spelar den centrala rollen den fungerar så bra i.

Det är också ofta i mat-situationer med familjemedlemmar som det kan komma fram att något är trasigt. Ett gift par som inte längre kan dela en måltid utan att antingen tiga under iskyla, eller skrika på varandra bör kanske fundera på om de ska fortsätta vara tillsammans alls. Ibland kan alla inblandade faktiskt bli gladare och må bättre om de slipper dela middagsbord och liv med människor som de inte längre har varma känslor för.

Om du behöver hjälp med att ordna bodelning, vårdnad av barn och liknande under en skilsmässa kan du vända dig till en erfaren familjejurist. I Malmö finns advokatbyrån Adacta Law som erbjuder tjänster utförda av familjejurister och advokater.

Den sociala matenAdacta Law

Naturligtvis måste vi äta för att överleva, men maten får oss också att må bra och används för att stilla ett behov av social interaktion. Man äter ju nästan alltid tillsammans: med familjen, med vänner, med arbetskollegor och så vidare. Mat används också för att visa på vänlighet och viljan att dela med sig. Den är en symbol för altruism, vare sig det är mat som delas mellan föräldrar och barn, eller mellan dig och en främling eller besökare som behöver föda.

Det är också ofta under dessa matstunder som det framgår tydligt om något i relationen inte fungerar som det ska.

Prata hövligt med din partner

Oavsett hur irriterad du är på din partner och om ni kommit fram till att en separation är det enda rätta eller inte, så är det viktigt att försöka hålla tonen på en hövlig nivå när ni pratar med varandra, både officiellt i rättsalen och hemma, innan ärendet gått så långt.
Tänk bland annat på:

 • Håll normal samtalsvolym.
 • Dra inte in oväsentligheter som hänt i det förgångna.
 • Diskutera bara när ni både är nyktra.
 • Låt inte barnen vara närvarande.
 • Försök att ta alla diskussioner öga mot öga.

Den praktiska isoleringen

Den svenska maten är så självklar för många. Oavsett om man pratar om köttbullarna som man trycker i sig för nästan inga pengar alls på det där stora möbelvaruhuset, eller om pannkakorna som serveras med sockrig jordgubbssylt i.

Lika självklart är det att husen vi bor i är isolerade. Bara så kan vi stå ut med att bo i ett nordiskt land där vinterkylan är mer påtaglig än sommarvärmen. För att vi ska kunna steka våra köttbullar och vända våra pannkakor krävs en behaglig inomhustemperatur året om. Man tar ofta denna lyx förgivet, att man slipper elda i kaminen för att hålla värmen och slipper laga maten på en öppen eld mitt i rummet.

Swedinjekt AB i Linköping sysslar med isolering på högsta nivå och kan hjälpa till med både lösullsisolering och tilläggsisolering.

Isoleringens fördelarSwedinjekt AB utför din isolering

Den mesta självklara fördelen med att isolera sitt hus är såklart att hålla kyla och fukt ute. Det spelar egentligen inte så stor roll var man bor, fukt är ingenting som ett hus mår bra av. Det betyder alltså att även byggnader i länder där vinterkylan inte understiger 20 grader behöver isolering, för att inte just fukten ska krypa in mellan väggar och fönster och förpesta hela stället.

Isoleringen ser också till så att värmen stannar utanför huset under varmare tider. När solen står på och man går inomhus för att svalka sig, är det bra om temperaturen inte är högre i hemmet än utanför.

Olika typer av isolering

Att välja rätt isolering kan vara ett heltidsjobb, även om det blivit lättare sen internet kom och gjorde researchen lite smidigare. Här följer några exempel på isolering som är vanlig i bostadshus nu för tiden:

 • Mineralull – Ett material som kommer i olika former beroende på vad man behöver (skivor, mattor och lösull).
 • Lösull – Denna används framför allt för att fylla vindsbjälklag, där det är svårt att komma till med andra isoleringar. Den sprutas in och fyller ut bra.
 • Polyrutanskum – Skummet sprutas också in, men har inte alls samma volym som lösullen, så det används mest för mindre områden. Det kräver också att man är noggrann.
 • Cellplast – För golv och tak använder man oftast cellplast som köps i skivor i olika storlekar. Kan skäras till för att passa perfekt.

Förvara dina samlingar säkert

Som matintresserad har man ofta en samling eller två. Kanske samlar man på matbestick, flasketiketter, parmesanostar eller likörflaskor från Bulgarien. Oavsett så är det viktigt att tänka på – även i samlarruset som griper tag i dig då och då – att man också ska få plats hemma med allt man lyckats komma över. För att samtidigt inte behöva tjafsa för mycket med en eventuell partner, vars saker också behöver få plats i hemmet, kan ett alternativ vara att hyra ett förråd. Cormac AB sysslar med magasinering i Malmö och kan fixa alla dina samlingars framtid.

Trångt hemma Magasinering i Malmö

Oavsett om man bor i lägenhet eller i hus, så är det möjligt att det efter några års samlande börjar bli trångt. Matrelaterade samlingar som autentiska ölfat, fisktunnor från medeltiden och handbroderade bordsdukar, tenderar att bli relativt skrymmande – och kanske kommer det en tid då man inte får plats för sin samling hemma. Här är några exempel på platser där man kan försöka förvara sina prylar, innan man vänder sig till Cormac för professionell magasinering:

 • Städskåp (förutsatt att man kan förvara städgrejerna någon annanstans)
 • Garderober
 • Källarförråd
 • Vindsförråd
 • Köksskåp (beroende på samlingens storlek)

När dessa utrymmen är fulla, är det troligtvis dags att vända sig till någon som sysslar med att hyra ut förråd.

Bättre miljö

Ibland handlar det inte om platsbrist. Kanske har man gott om plats hemma att förvara sina älskade och mödosamt ihopsamlade samlingar, men det lämpar sig kanske inte att ha tretusen tändsticksaskar från olika restauranger hemma, eller en grupp med stora ölfat från Bayern eller andra saker, som helt inte smälter in i miljön hemma.

En del gamla saker kräver rätt temperatur för att inte falla sönder. En annan del behöver frisk luft och dagsljus, några kanske föredrar mörker och fukt för att spira. Ett magasin kan erbjuda exakt rätt miljö för rätt saker.

Det kan också vara så att man har en sambo, som inte uppskattar att lägenheten eller huset är fullt med dina samlingar. Det är trots allt inte alla som har samma estetiska smak, och som uppskattar när varenda ledig yta är smyckad med utställningsföremål från din samling. Då är det bättre att låta de värdefulla prylarna få hänga i ett magasin – med rätt förutsättningar för att de ska leva länge och väl.

Njut av ren mat

Alla som gillar att laga mat vet hur mycket som faktiskt gömmer sig bakom en riktigt lyckad måltid. Inte nog med att alla rätterna ska planeras och recept letas upp, man måste också åka till affären och handla alla ingredienser och sen släppa hem hela kalaset också. Efter det ska den lagas, kanske det roligaste steget av de alla, men inte om köket redan innan man börjar ser ut som ett bombnedslag. Särskilt om det finns barn med i bilden, tenderar köket att vara en samlingsplats för allt från smutsiga flingskålar och smörgåskanter till fotbollsskor och tomma godispapper.

Med en städfirma vid sin sida har man åtminstone en större chans att få tillgång till ett rent kök när det ska lagas mat. DSFM är en städfirma som bland annat kan hjälpa till med kontorsstädning och trappstädning. DSFM är en firma för dig som vill ha det rent i ditt hem!

Smaskig hygien

När man sysslar med matlagning är det viktigaste att maten hanteras korrekt, så att ingen av gästerna vid bordet tvingas lägga sig ner på golvet med magkramper efter att ha smakat på käket. Denna aspekt må vara självklar, men är så mycket viktigare än både smak och presentation. Särskilt nödvändigt är det att följande är rena och fräscha för att inte maten ska bli kass:

 • Skärbrädor
 • Knivar
 • Behållare (som maten förvaras i antingen före eller efter tillagning)
 • Kylskåpet där maten förvaras (här vill man inte ha annan gammal mat som förpestar stämningen)

Det rena kökets stordåd

När städfirman varit på plats och gjort rent hus, återstår det bara för dig att plocka fram dina rena skärbrädor och dina nydiskade knivar och sätta igång och hacka. Det är något särskilt med att ställa sig och arbeta i ett skinande blank kök, där både arbetsbänken och alla andra ytor glänser av någon annans arbete. Har man dessutom låtit proffsen göra rent i lådor och skåp, så finns det en stor risk att man överhuvudtaget inte vill lämna köket förrän all mat som finns hemma har blivit tillagad och uppkäkad. Där kan man känna sig riktigt inspirerad till att skapa storverk, som får det att vattnas i munnen på den främsta matkritikern.

Hitta inspiration till ditt evenemang

När du planerar ett evenemang, oavsett om det gäller ett bröllop eller något annat, är maten något som alltid står i fokus, så det gäller att du tänker lite extra på vad du ska servera till dina gäster. Ofta tar det tid att planera, och sen under evenemanget kan det hända att du är borta längre stunder. För att se till att allt står till som det ska hemma är det vissa saker du vill tänka på, som till exempel att dina djur tas väl om hand. Oavsett om en vän eller någon annan vaktar dem är det bra om du har kontaktinformation till en veterinär eller ett djursjukhus till hands. I Malmö kan du vända dig till Linhams Veterinärklinik, en djurklinik som kan se till att dina husdjur får den vård de behöver. Du kan hitta mer information om Linhams här: Djurklinik Malmö.

Ta hand om dina djurDjurklinik

Dina husdjur förtjänar det bästa, och för att du ska kunna slappna av och njuta av ditt evenemang är det viktigt att du inte behöver oroa dig för vad som kommer att hända om din hund eller katt (eller vad det nu kan vara) behöver akut vård. Men ett bra djursjukhus hjälper inte bara med akut vård, utan även mycket annat:

 • tandvård
 • vaccinationer
 • behandling av loppor eller fästingar
 • rätt foder och tillskott

Tandvård kan vara svårt att hantera själv men en veterinär kan lätt hjälpa dig, likaså med vaccinationer som håller din katt eller jycke pigg och frisk så länge som möjligt. På sommaren kan fästingar dessutom vara ett problem och det bästa är att låta veterinären råda så att det inte blir infektioner. Dessutom kan du hitta utmärkt foder och tillskott som ger dina husdjur bästa möjliga chans att hålla sig friska.

Expertis och ett bra bemötande

En bra veterinär är inte bara någon som har expertis inom området, utan bör också ha en bra hand med dina djur och ett trevligt bemötande för dig som ägare. Det gäller att hitta en bra balans så att du är nöjd med tjänsten och dina djur mår så bra som möjligt.

Maximal avkoppling

Att få lyxen att unna sig en spabehandling är något som de flesta borde göra oftare. Att kunna vara helt avslappnad och samtidigt bli ompysslad av en duktig massage- eller hudterapeut kan vara den ultimata avkopplingen i ett i övrigt stressat och kravfyllt liv. Att unna sig det själv eller varför inte i grupp med andra vänner kan vara ett mysigt sätt att umgås på oberoende av om det så bara är för en dag eller en hel weekend.

Bra att veta

Är du intresserad av att besöka ett spa i området omkring eller i Helsingborg rekommenderar många användare ett besök på just hemsidan bredbar.nu för att få information om vad ett besök innebär och vilka olika span som finns tillgängliga. Oavsett om användaren är en van besökare på ett spa eller kanske funderar på ett förstagångsbesök finns tillgänglig information. Ett spabesök kan innefatta en behandling som till exempel en ansiktsbehandling, massagebehandling eller bara en lugn och skön stund i ett varmt bad eller i en bastu.

spa i helsingborgVid ett besök på ett spa erbjuds ofta olika paket där olika behandlingar och förmåner ingår. Ett sådant paket kan till exempel innefatta mat, logi, tillträde till alla utrymmen, och någon typ av behandling av en terapeut. Öppna hemsidan här för fler exempel på vad som kan tänkas ingå i ett sådant paket. Ofta är det relativt prisvärt att boka ett helt paket jämfört med vad alla dessa olika delar skulle kosta var för sig. De flesta paket är dessutom ofta skräddarsydda med de unika erbjudanden som just denna anläggning har. Oftast ingår även lån av badrock, tofflor och handdukar vid ett besök. Vid besök med olika behandlingar är det även viktigt att meddela om man till exempel är gravid, har någon form av allergi eller någon typ av medicinskt problem.

Det är också viktigt att undersöka att det spa som man har tänkt besöka har de rätta kvalifikationerna för att få bedriva denna typ av verksamhet. En certifierad spa- och massageterapeut brukar ofta vara medlem i till exempel branschorganisationer som SEYF (Svenska Estetikers Yrkesförbund) och BSM (Branschrådet Svensk Massage). En seriös hudterapeut tillhör ofta ITEC och/eller CIDESCO och har då utbildats på en skola godkänd av SHR (Svenska Hudterapeuters RIksorganisation). Många besökare menar på att gå till en certifierad terapeut garanterar självklart inte att du blir helt nöjd med en behandling, men chanserna ökar. Dessutom spelar det en stor roll vilka produkter som används. Bland annat ska inte olika typer av hudvård som består av syraprodukter kombineras med varandra.

Moderna konditorier i Malmö

Oavsett om man ska handla fina bakverk till en högtid eller bara något gott till kvällsfikat kan man hitta ett utmärkt konditori i Malmö. Är det dags för kalas finns tårtor och bakelser i alla möjliga olika varianter. Konditorerna strävar efter att alltid använda de bästa råvarorna. Det ska vara riktigt smör och mjöl av högsta kvalitet. Att handla handgjorda bakelser på ett Konditori i Malmö kan ge en helt annan smakupplevelse än i andra delar av landet.

Konditori i MalmöNya influenser och nya smaker

Det är alltid spännande att besöka ett konditori, för man vet aldrig vilka delikata bakverk man kan upptäcka i sortimentet. I Malmö finns en härlig mix av gamla klassiker och nya influenser, ofta från helt andra kulturer. En del av charmen är att våga prova sådana intressanta nyheter.

Alla älskar att hugga in på en fantastiskt smaskig bakelse och sedan kunna berätta för vänner eller familj att de har hittat något utöver det vanliga. Just Malmö är speciellt med sina många skickliga konditorer av utländsk härkomst, som tagit med sig riktiga smaksensationer och både influerat och inspirerat andra konditorer.

Nuförtiden finns chansen att uppleva fängslande smaker från världens alla hörn. Bara att passera utanför ett Bellevue Conditori, kan få det att vattnas i munnen på nästan vem som helst. Enda chansen att upptäcka de många nya spännande bakverken är att faktiskt ge efter för frestelsen och prova på. Det är inte speciellt dyrt med tanke på allt skickligt hantverk och kunnande som ligger bakom. Upplevelsen blir helt annorlunda när man unnar sig riktigt gott fika på ett äkta konditori.

Fruktkorgens fina effekt

Att äta frukt är någonting som vi alla mår bra av. Det är rekommenderat att en person ska få i sig minst 500 gram frukt och grönt om dagen för att må bra. Men det är väldigt få som följer livsmedelsverkets rekommendationer angående att äta frukt. Faktum är att svenskarna är väldigt dåliga på att äta frukt. Detta vill vi dock råda bot på.

Frukt är någonting som är ett utmärkt substitut till socker. När dagen börjar bli sen vill vi ofta få i oss snabb energi. Detta innebär att man kanske går och köper en chokladkaka eller en munk, vilket väldigt onyttigt och någonting våra kroppar inte alls vill ha.

Det finns andra lösningar som man kan tillämpa när blodsockret sjunker och det är dags att äta, trots att man har ett flertal timmar kvar på jobbet.

Du kan beställa Fruktkorgar i Stockholm av oss, som du kan placera på företaget till dina anställda. Detta kommer att leda till gladare och piggare anställda som även orkar arbeta de sista timmarna innan de ska gå hem. De fruktkorgar som levereras till ditt företag i Stockholm är alltid vackra och dekorativa med en bred variation på frukt så att det ska finnas någonting som alla kan tycka om.

Genom att börja beställa fruktkorgar av oss till dina anställda i Stockholm kan du göra dig själv till en av de populäraste cheferna, samtidigt som du visar dina anställda att du både värnar om dem och bryr dig om dem. Det leder även till färre sjuktimmar.

Ett modernare samhälle

Idag ser vi ständigt tydliga exempel på hur samhället har gjort en radikal hälsoförändring. Det är numera populärt att gå på gym och att äta hälsosamt. Nya trender sätts hela tiden, såsom LCHF eller 5:2-dieten. Det är helt enkelt inne att vara hälsosam! Samtidigt har vi allt mindre och mindre tid. Arbetsveckorna blir längre och när helgen kommer hinner man knappt blinka innan det är måndag igen. Allt detta gör att mer och mer planering krävs och att en del grejer helt enkelt lämnas åt någon annan. Exempel på detta är städning – vi anlitar städerskor för att spara tid och slippa göra något som egentligen är tråkigt. Andra exempel är barnpassning, renovering eller att måla om. Mer och mer hushållsarbete sköts av anlitad hjälp. Till och med matlagningen har blivit för tidskrävande – vi väljer hämtmat eller catering för att slippa laga maten själva. På bland annat www.cateringskåne.com hittar du olika alternativ för catering till såväl fester som till vardagen.

Hälsosamma matvanor
Med nya snabbmatstrender kan det vara svårt att hålla sig hälsosam och inte stoppa i sig massa gifter och medel. Det är verkligen inte enkelt att äta nyttig mat när den onyttiga är så lättåtkomlig. Men man måste inte välja snabbmat som är ohälsosam, det finns ju även hämtmat från restauranger och caféer som är betydligt nyttigare. Det vill säga – all hämtmat behöver nödvändigtvis inte vara onyttig, och det går att äta hälsosamt även om man inte har tid över till att laga mat själv. Nackdelarna med detta kan vara den ekonomiska aspekten – i längden kan det bli dyrt att hämta mat ofta, för för många är det också värt det.

Dinera i södra Sverige

Restaurangutbudet i södra Sverige har varit färgglatt under en lång tid. De exceptionellt många gatukök i innerstäderna samt kommuner som Trelleborg, Helsingborg och Åhus har genererat restauranger med hög standard i flera år både centralt men även längst med kuster och bostadsområden. Till och med de landytor som är mindre tätbefolkade såsom mindre byar, exempelvis Glumslöv utanför Landskrona, tenderar att skryta med välbesökta hamnkrogar och restauranger med goda öppettider och priser.

Gatukökskulturen

”Det finns ingen riktig kebab i Stockholm!” är ett välkänt påstående i södra Sverige. Snabbmat är ett fenomen som tagit västvärlden, men framförallt Skåne, med storm. Det finns en pizzeria, om inte två, i varje by i länet eftersom efterfrågan är tillräckligt hög. Även städernas torg och hörnor kryllar med gatukök som stolt serverar falafel, kebab, pizza eller hamburgare från menyn. Mångkulturen tar dock inte stopp där utan det finns fler matkulturer att utforska. Restauranger som serverar asiatisk kost är en etablerad matkultur i södra Sverige tillsammans med en del smakinspirationer från mellanöstern.

Miljövänliga Skåne

Skåne är ett län som tenderar att prioritera miljöfrågor och fortsätter att framstå som vänliga i den frågan. Det finns ett uttalat intresse för att göra de förändringar som krävs för att utvecklingen skall fortsätta mogna varaktigt. Många restaurangföretag  tar egna initiativ för att tillsammans lyckas vara länet med den mest miljövänliga politiken som förs. Det gäller främst källsortering där man numera anses ligga i framkant i hela landet. Malmö stad är ett tydligt föredöme för andra kommuner i det anseendet att de har uttryckt ambitionen att vara landsledande gällande miljöförvaring. Avfallshantering i Malmö har en ledande nivå inom länet och kommunerna har intentionerna att fortsätta i den positiva riktningen framöver.