Den praktiska isoleringen

Den svenska maten är så självklar för många. Oavsett om man pratar om köttbullarna som man trycker i sig för nästan inga pengar alls på det där stora möbelvaruhuset, eller om pannkakorna som serveras med sockrig jordgubbssylt i.

Lika självklart är det att husen vi bor i är isolerade. Bara så kan vi stå ut med att bo i ett nordiskt land där vinterkylan är mer påtaglig än sommarvärmen. För att vi ska kunna steka våra köttbullar och vända våra pannkakor krävs en behaglig inomhustemperatur året om. Man tar ofta denna lyx förgivet, att man slipper elda i kaminen för att hålla värmen och slipper laga maten på en öppen eld mitt i rummet.

Swedinjekt AB i Linköping sysslar med isolering på högsta nivå och kan hjälpa till med både lösullsisolering och tilläggsisolering.

Isoleringens fördelarSwedinjekt AB utför din isolering

Den mesta självklara fördelen med att isolera sitt hus är såklart att hålla kyla och fukt ute. Det spelar egentligen inte så stor roll var man bor, fukt är ingenting som ett hus mår bra av. Det betyder alltså att även byggnader i länder där vinterkylan inte understiger 20 grader behöver isolering, för att inte just fukten ska krypa in mellan väggar och fönster och förpesta hela stället.

Isoleringen ser också till så att värmen stannar utanför huset under varmare tider. När solen står på och man går inomhus för att svalka sig, är det bra om temperaturen inte är högre i hemmet än utanför.

Olika typer av isolering

Att välja rätt isolering kan vara ett heltidsjobb, även om det blivit lättare sen internet kom och gjorde researchen lite smidigare. Här följer några exempel på isolering som är vanlig i bostadshus nu för tiden:

  • Mineralull – Ett material som kommer i olika former beroende på vad man behöver (skivor, mattor och lösull).
  • Lösull – Denna används framför allt för att fylla vindsbjälklag, där det är svårt att komma till med andra isoleringar. Den sprutas in och fyller ut bra.
  • Polyrutanskum – Skummet sprutas också in, men har inte alls samma volym som lösullen, så det används mest för mindre områden. Det kräver också att man är noggrann.
  • Cellplast – För golv och tak använder man oftast cellplast som köps i skivor i olika storlekar. Kan skäras till för att passa perfekt.