Dinera i södra Sverige

Restaurangutbudet i södra Sverige har varit färgglatt under en lång tid. De exceptionellt många gatukök i innerstäderna samt kommuner som Trelleborg, Helsingborg och Åhus har genererat restauranger med hög standard i flera år både centralt men även längst med kuster och bostadsområden. Till och med de landytor som är mindre tätbefolkade såsom mindre byar, exempelvis Glumslöv utanför Landskrona, tenderar att skryta med välbesökta hamnkrogar och restauranger med goda öppettider och priser.

Gatukökskulturen

”Det finns ingen riktig kebab i Stockholm!” är ett välkänt påstående i södra Sverige. Snabbmat är ett fenomen som tagit västvärlden, men framförallt Skåne, med storm. Det finns en pizzeria, om inte två, i varje by i länet eftersom efterfrågan är tillräckligt hög. Även städernas torg och hörnor kryllar med gatukök som stolt serverar falafel, kebab, pizza eller hamburgare från menyn. Mångkulturen tar dock inte stopp där utan det finns fler matkulturer att utforska. Restauranger som serverar asiatisk kost är en etablerad matkultur i södra Sverige tillsammans med en del smakinspirationer från mellanöstern.

Miljövänliga Skåne

Skåne är ett län som tenderar att prioritera miljöfrågor och fortsätter att framstå som vänliga i den frågan. Det finns ett uttalat intresse för att göra de förändringar som krävs för att utvecklingen skall fortsätta mogna varaktigt. Många restaurangföretag  tar egna initiativ för att tillsammans lyckas vara länet med den mest miljövänliga politiken som förs. Det gäller främst källsortering där man numera anses ligga i framkant i hela landet. Malmö stad är ett tydligt föredöme för andra kommuner i det anseendet att de har uttryckt ambitionen att vara landsledande gällande miljöförvaring. Avfallshantering i Malmö har en ledande nivå inom länet och kommunerna har intentionerna att fortsätta i den positiva riktningen framöver.