När man inte längre vill dela middagsbord

Mat har alltid spelat en central roll i människans liv, i början av vår historia handlade det naturligtvis främst om överlevnad. Men nu för tiden är mat en njutning som för de flesta innebär att man kan luta sig tillbaks och koppla av. Vi använder mat för att umgås socialt med våra familjer och vänner; vi äter och lär känna varandra, samtidigt som maten står på bordet och spelar den centrala rollen den fungerar så bra i.

Det är också ofta i mat-situationer med familjemedlemmar som det kan komma fram att något är trasigt. Ett gift par som inte längre kan dela en måltid utan att antingen tiga under iskyla, eller skrika på varandra bör kanske fundera på om de ska fortsätta vara tillsammans alls. Ibland kan alla inblandade faktiskt bli gladare och må bättre om de slipper dela middagsbord och liv med människor som de inte längre har varma känslor för.

Om du behöver hjälp med att ordna bodelning, vårdnad av barn och liknande under en skilsmässa kan du vända dig till en erfaren familjejurist. I Malmö finns advokatbyrån Adacta Law som erbjuder tjänster utförda av familjejurister och advokater.

Den sociala matenAdacta Law

Naturligtvis måste vi äta för att överleva, men maten får oss också att må bra och används för att stilla ett behov av social interaktion. Man äter ju nästan alltid tillsammans: med familjen, med vänner, med arbetskollegor och så vidare. Mat används också för att visa på vänlighet och viljan att dela med sig. Den är en symbol för altruism, vare sig det är mat som delas mellan föräldrar och barn, eller mellan dig och en främling eller besökare som behöver föda.

Det är också ofta under dessa matstunder som det framgår tydligt om något i relationen inte fungerar som det ska.

Prata hövligt med din partner

Oavsett hur irriterad du är på din partner och om ni kommit fram till att en separation är det enda rätta eller inte, så är det viktigt att försöka hålla tonen på en hövlig nivå när ni pratar med varandra, både officiellt i rättsalen och hemma, innan ärendet gått så långt.
Tänk bland annat på:

  • Håll normal samtalsvolym.
  • Dra inte in oväsentligheter som hänt i det förgångna.
  • Diskutera bara när ni både är nyktra.
  • Låt inte barnen vara närvarande.
  • Försök att ta alla diskussioner öga mot öga.