TV-kockar i Sverige och internationellt

Mat som lagas direkt i TV är knappast ett nytt fenomen. Numera finns det en uppsjö av matlagningsprogram i TV-rutan, många så kallade TV-kockar från förr figurerar men flera nya talanger dyker också upp. Nedan följer en kort översikt av några av Sveriges och världens absolut största TV-kockar.

Jamie Oliver

En av världens allra största kockprofiler är brittiska Jamie Oliver som inte bara synts i TV-rutan i hela världen utan även skrivit kokböcker och givit ut sina egna recept som färdiga rätter i livsmedelsbutiken. Jamie syns fortfarande i TV-rutan genom flera nya följetånger med olika matteman där fokus ligger på hälsosam mat.

Gordon Ramsey

En annan brittisk storkock som synts flitigt på TV de senaste åren är Gordon Ramsey. I sina programserier ”Elake Kocken”, ”The F-Word” och ”Hell’s Kitchen” lagar Gordon mat i ett snabbt tempo samtidigt som han utbildar nya talanger i matkonst och tillagning. Gordon äger över 30-talet gourmetrestauranger världen över, de flesta innehar Guide Michelins prestigefyllda stjärnnomineringar.

Tina Nordström

En av Sveriges första stora kvinnliga TV-kockar är Tina Nordström från Välluv i Skåne. Tina har betydande meriter och erfarenheter från både Sverige och internationellt. Från tävlingen ”Årets kock” uppmärksammades av TV och resten är historia. Tina är fortfarande en stor TV-profil och figurerar bland annat i flera matlagningstävlingar som sänds genom TV4.

Jan Boris-Möller

Mästerkocken Jan Boris-Möller är i grund och botten elektronikingenjör och applicerar sitt tekniska kunnande i sin matlagning. I TV-serier som ”Här är ditt kylskåp”, ”Julens Goda” och ”Sommarens Goda” slog Jan Boris-Möller igenom och vann snabbt många svenskars hjärtan.

Det enkla är ofta det mest attraktiva

Under senare år har fler TV-kockar dykt upp eftersom Sverige visat sig vara ytterst framgångsrikt när det gäller internationella mattävlingar. Många är duktiga på gourmet men det är ofta det enkla och lättlagade som folk efterfrågar. Kockarna på www.bedandbreakfastskåne.se har under många år visat hur enkel husmanskost kan tillagas och serveras till alla gästers belåtelse. Testa själv att börja med att laga någonting som är lättlagat och gott innan du siktar på att bli en känd TV-kock i framtiden